Banja Vrdnik

Home »  Banja Vrdnik

Banja Vrdnik smeštena je na južnim obroncima Fruške Gore, na samo 20km od Novog Sada i 70km od Beograda. Tako, između, a nedaleko od dva najveća grada u našoj zemlji, Banja Vrdnik je više nego pogodna za jednodnevne izlete i vikend odmore. Lekovita termalna voda ove banje izvire iz velikih dubina i blagotvorno deluje na kožu, koštani sistem i reumatske tegobe. Čist vazduh sa velikim sadržajem ozona, svrstava Vrdnik i u red vazdušnih banja.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Termal raspolaže savremenom opremom i stručnim kadrovima. U okviru bolnice posetiocima banje na raspolaganju su otvoreni i zatvoreni bazeni, dok nedavno otvoren luksuzni hotel Premier Aqua poseduje izvrstan wellnes i spa program. Okolina Vrdnika obiluje ˝stazama zdravlja˝ koje se protožu duž celih obronaka Fruške gore. Jednom godišnje, krajem aprila ili početkom maja, za vreme poznatog Fruškogorskog Maratona, pomenute staze okupe desetine hiljada entuzijastičnih rekreativaca i zaljubljenika u prirodu.

Posetioci Vrdnika u mogućnosti su da obiđu nekoliko kulturno – istorijskih spomenika u samoj banji i još dosta koji se nalaze nedaleko od banje, svuda po Fruškoj gori. Dva najbitnija istorijska objekta u Vrdniku su manastir Ravanica, u kojem su jedno vreme ležale svete mošti cara Lazara i Vrdnička kula koju su izgradili Rimljani.

Sa, u proseku, 253 sunčana dana u godini, naša banja ima da ponudi i sjajan kulturno – zabavan program. 28og juna svake godine u Vrdniku se održava Vidovdanski Sabor – manifestacija koja okuplja sve ljubitelje ovog mestašceta. Vidovdanski Sabor posvećuje pažnju negovanju tradicije narodnih nošnji, rukotvorina i domaćih prozvoda.

Ljubiteljima dobrog zalogaja preporučujemo dva restorana u samom centru naselja: Red baron i Mines. Nedaleko od Vrdnika, u slikovitom delu Iriga nalaze se nezaobilazna mesta za vinoljupce – Mačkov podrum i vinarija Kovačević koja pored prvoklasnog vina nudi i odličnu hranu. Takođe u neposrednoj blizini posetioci mogu uživati u pravoj vojvođanskoj bajci koju nude etno kuća Maradik i Jazak i Perkov Salaš u Neradinu.

Na samo 15km od Vrdnika nalazi se Ruma, gradić velike duše u samom srcu Srema. Tokom cele godine u Rumi se organizuju razne manifestacije – Fijakerijada, Dani vina, Sremski kolač… Ruma je domaćin Festivala tamburaških orkestara Srbije, Festivala amaterskih pozorišnih skupina ( TREMA FEST ), Festivala muzičkih društava Vojvodine, Međunarodnog takmičenja solo pevanja ˝Nikola Cvijić˝. Svakog trećeg u mesecu u Rumi se održava čuveni vašar sa tradicijom dugom preko 250 godina.

mapa2010